Internationale vrouwen: India

Dame met een sari
Hindoestaanse dame

In dit artikel beschrijf ik mijn ervaringen die ik heb opgedaan gedurende mijn reis door India.

Tijdens mijn reis naar India heb ik vol verwondering gekeken naar de kleurrijke sari’s en met henna versierde handen en armen.

 

Iedere cultuur heeft zijn eigen schoonheid en kleuren. In West-Afrika ben je mooi als je ronde vormen hebt, in Europa is vooral slank de mode. De bont gekleurde Afrikaanse rokken en jurken, pagnes genaamd, zijn van katoen waardoor ze iets matter ogen dan de felgekleurde Indiase sari’s van synthetisch materiaal.


Ook in Azië is er een grote verscheidenheid aan huidtinten. Van de licht beige en gelige huid van de Chinezen tot de donkerbruine tint van de mensen uit Bangladesh. Het haar van de Aziaten is vaak stug.  De amandelvormige ogen zijn kenmerkend voor de  mensen in Noord-Azië; evenals de rechte taille.

 

India is een groot land. In het noorden wonen mensen met een lichtbruine huidskleur, in het zuiden kan de tint net zo donker zijn als ebbenhout.

De huidskleur van de mensen in Zuid-India kan net zo donker zijn als van de mensen in Midden-Afrika. Een van de verschillen tussen de bevolking  uit Azië en Afrika is  onder andere de haarstructuur. Mensen met Afrikaans bloed hebben kroeshaar, terwijl Chinezen erg recht en stug haar hebben. De holle rug wordt vaak gezien in Afrika terwijl de Aziatische vrouwen vooral platte billen hebben.

Geloofsovertuigingen

In India wonen Christenen, Hindoes en Moslims naast elkaar. Het verschil in uiterlijk tussen de Christenen en Hindoes is dat de Christenen geen stip, genaamd bindu, op het voorhoofd dragen.

De Moslimvrouwen onderscheiden zich door het dragen van hoofdbedekking en soms dragen ze een zwarte nikaab.

De neusknop dragen de dames op hun linker neusvleugel. Deze versiering heeft niets met religie te maken, maar met het verfraaien van het uiterlijk.

Vrouwen zijn vrij in het dragen van make-up. Het dragen van veel dunne armbanden is een onderdeel van hun outfit. Een weduwe draagt geen armbanden meer. Oorbellen maken het plaatje compleet.

 

De sari

De sari is een belangrijk kledingstuk voor Hindoestaanse vrouwen die zijn getrouwd. De sari is een lap stof van 5 tot 7 meter lang en 1 meter breed dat op een bepaalde wijze om het lichaam wordt gedragen. Het korte t-shirt dat er onder wordt gedragen heet een choli. De kleuren van deze choli is afgestemd op de sari. De choli heeft korte mouwen en bedekt de boezem. Het is geen probleem als er een stuk van de buik wordt getoond. De rokken zijn lang. Voor de vrouw is het belangrijk dat ze niet te veel van de benen prijsgeeft.

Door verschillende plaatsen te bezoeken heb ik ook een aantal verschillende kledingstijlen gezien. Enerzijds de traditionele sari en de shalwer kameez en anderzijds de spijkerbroek, gecombineerd met een tuniek.

 

img-home3

De bindu 

De Hindoestanen dragen een rode stip, bindu, op het voorhoofd. De meest voorkomende kleur van de bindu is rood, deze kleur dragen namelijk de getrouwde vrouwen. Om de stip compleet te maken is het ook mogelijk om een rode streep over de middenscheiding van het haar te trekken. Weduwen dragen een zwarte stip. Ook India gaat met de mode mee. In de winkels zijn alle kleuren van de voorhoofdstip verkrijgbaar: groen, paars, oranje, petrol, oker, grijs, rood en dieproze. De vrouwen stemmen de kleur van de voorhoofdstip af op hun gekleurde sari.

Getrouwde vrouwen dragen graag de kleur rood.

Heldere kleuren

De kleuren die de vrouwen in India flatteren zijn vooral heldere tinten. Bij het dragen van gedempte en vale tinten, zie je wel de kleding, maar valt de vrouw zelf niet meer op.  Mooie kleuren zijn lemon, dieproze, hemelsblauw, turquoise,  oranje, citroengeel, wijnrood en Indiagroen. De sari’s zijn nooit effen van kleur. Mooie kleurencombinaties zijn: oker-roze, lemon-roze, lemon-oranje, Indiagroen-rood. Pastelkleuren zijn mooi voor oudere vrouwen, deze zachte tinten passen mooi bij hun ouder wordende uitstraling. Roze met lichtgrijs is een mooie combinatie voor deze dames.

 

India is een groot land. In het noorden kan het koud zijn; daar wordt wol en kasjmier gedragen, terwijl in het zuiden – waar de theeplantages zijn – men vooral katoen en zijde draagt. Een ander veel gedragen kledingstuk is de shalwer kameez. Dat is een harembroek met een tuniek. In Nederland wordt de tuniek gecombineerd met een legging.

De kleur van de legging komt dan overeen met een kleur in de tuniek.  

 

Plaats een reactie